Avfyrningshus

Utveckling av avfyrningshus för drönare med avseende på innovation inom effektiviseringen av Sjöräddningssällskapets verksamhet

Sammanfattning

Drönare används idag inom många olika områden. Genom sin nätta storlek och höga funktionalitet, med bland annat möjligheter till direktströmmad video från luften, kan de ersätta dyrare alternativ som till exempel helikoptrar. Drönare har också varit med och räddat liv genom att bidra med högdetaljerade bilder från en mörkerseende kamera.

Sjöräddningssällskapet (SSRS) är en ideell organisation bestående av ungefär 2000 frivilliga sjöräddare. SSRS står för 70% av all sjöräddning på svenskt vatten, vilket görs helt utan statliga bidrag.

Det av SSRS givna uppdraget var att utveckla ett avfyrningshus som fjärrstyrt kan avfyra en drönare. Huset ska uppfylla de krav som miljö och brukare ställer, och det ska alltid vara redo att avfyra drönaren.

Genom en förståelse för den teoretiska bakgrunden om flygplansteori, samt om olika drönartyper, påbörjades en informationsinsamling. Denna utfördes genom observationer, intervjuer och benchmarking. Informationen hämtades från såväl professionella användare som amatörer. Fokus i informationsinsamlingen var att hitta vad som var möjligt att uppnå med den referensdrönare som valts, eftersom användandet av fjärrstyrt avfyrade drönare är såpass nytt.

Resultatet från informationsinsamlingen visade att det vore bra att avfyra drönaren med en vinkel på ungefär 30 grader från markplanet för att kunna flyga över föremål som är i vägen. Detta kan förhindras av vindstyrka. Observationer på plats, på tre olika sjöräddningsstationer, visade att det finns väldigt få generella placeringsmöjligheter, varför flexibilitet med placering var viktig. Eftersom sjöräddare har arbetat hårt under ett uppdrag är det också viktigt att användning av avfyrningshuset kräver en så liten insats som möjligt efter slutfört uppdrag.

Under konceptframtagningen genererades koncept genom iterationer av bland annat brainstorming och morfologisk matris. I ett nära samarbete med uppdragsgivaren genererades på så vis tre koncept. Dessa koncept stod nära kraven som ställts av uppdragsgivaren, vilket gjorde att alla koncept visade liknande resultat i utvärderingen. Därför fanns det utrymme för ett friare val av koncept för uppdragsgivaren tillsammans med projektgruppen.

I den detaljerade utformningen bearbetades det valda konceptet vidare. Konceptets delfunktioner ställdes upp och lösningsgångar presenterades. Detaljutformningen verifierar att de tänkta konstruktionslösningarna är realiserbara. Slutkonceptet marknadsför SSRS på ett bra sätt genom en hamnnära placering. Ett innovativt avfyrningssystem har utvecklats och genomgående har mekaniska funktioner kombinerats för att hålla komplexiteten på produkten nere.


Skriv ut Skriv ut