Handhygien

Problemstudie och utveckling av system för att påminna och uppmuntra till god handhygien

Sammanfattning

Mätningar visar att ungefär var tionde patient inom sluten vård i Sverige drabbas av en vårdrelaterad infektion. Dessa orsakar stort lidande för patienter och stora kostnader för samhället. Studier och satsningar på förbättrad handhygienskötsel bland vårdpersonal har påvisat en kausalitet mellan bättre skötsamhet av hygienrutiner och minskad förekomst av vårdrelaterade infektioner. Projektet genomfördes därför i syfte att minska antalet vårdrelaterade infektioner genom att förbättra handhygien hos vårdpersonal. Arbetet initierades av Christine Leo Swenne, klinisk lektor vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap på Uppsala Universitet, och genomfördes som ett kandidatarbete vid institutionen för Produkt- och Produktionsutveckling på Chalmers Tekniska Högskola.

För att hitta förbättringsområden relaterade till handhygien i vården, identifierades problem och orsaker genom teoretiska och empiriska studier i operationssal och på vårdavdelning. Idag är alkoholbaserat desinfektionsmedel det effektivaste sättet att avdöda bakterier och upprätthålla god handhygien i vården, men det finns ett flertal problem vad gäller användningen. Problemen sammanfattades till en problembild med tre huvudkategorier: kvantitet, kvalitet och kontakt. Inom kategorin kvantitet innefattades problem gällande frekvensen av handdesinfektioner, inom kvalitet innefattades problem som berörde hur väl desinfektioner utfördes, och kontakt berörde problem gällande bakteriespridning via kontakter.

Ur idégenerering och utveckling av idéerna skapades fem lösningsförslag som angrep den identifierade problembilden. Genom utvärderingar och vidare studier valdes två områden som låg till grund för framtagningen av ett slutkoncept: statistik och distributionsmängd. Området statistik avsåg att presentera digitalt samlad data för att öka personalens medvetenhet och uppmuntra dem till vidare förbättringsarbete. Området distributionsmängd syftade till att förbättra effektiviteten av desinfektioner genom distribution av rekommenderad mängd desinfektionsmedel.

Den systematiska utvecklingen resulterade i slutkonceptet Vårdkamrater; ett system som samlar objektiv data över användning av handdesinfektion och presenterar statistik direkt till personalen. Det möjliggör en konkret målsättning, jämförelser på individ- och gruppnivå och direkt återkoppling av deras prestationer. Slutkonceptet angriper även desinfektionernas kvalitet genom att vid varje desinfektion påminna om att använda rekommenderad mängd desinfektionsmedel. På detta sätt förväntas Vårdkamrater vara en god utgångspunkt för förbättrad handhygien och därmed minskad risk för att patienter drabbas av vårdrelaterade infektioner.


Skriv ut Skriv ut