Sängbord

Design av sängbord en brukarcentrerad produktutvecklingsprocess med fokus på säkerhet och hygien

Sammanfattning

Denna kandidatrapport avser konstruktion och design av ett nytt sjukhussängbord baserat på de behov och krav som identifieras hos brukarna.

Processen innefattar en omfattande brukarstudie där 44 patienter och anställda på fem olika sjukhusavdelningar i Göteborg, Sverige, intervjuades och observerades. Det vanligaste problemet har visat sig vara att patienter inte kunde hantera bordet själva. Här ingår det faktum att patienterna inte kunde dra ut lådorna, justera brickhållaren eller flytta borden med tillfredsställande resultat. Omfattande hygienkrav och behovet av en tidsmässigt varaktig enhet hittades också. Ett av de större problemen var att sängborden tippar eller rullar iväg när patienter använder dem för stöd, vilket kan resultera i allvarliga olyckor. Detta visade sig inte under intervjuerna med patienterna utan från officiella rapporter om olyckor som erhållits från rapportsystemet MedControl i Västra Götalandsregionen.

Fyra olika produktkoncept utformades och en av dessa valdes för vidare utveckling av uppdragsgivaren Innovationsslussen Västra Götaland. Konceptet riktar sig i första hand mot tipprisken genom att mekaniskt förlänga ett stödben samtidigt som brickhållaren höjs, och motsvarande när det fälls ned.

Det slutgiltiga konceptet var en vidareutveckling av konceptet med stödbenet, med element av de övriga koncepten implementerade. Detta slutgiltiga koncept innebär en roterande brickhållare, mekaniskt kopplad till stödbenet så att benet och brickhållaren alltid är riktade åt samma håll. Brickhållaren kan riktas i vilken riktning som helst vilket gör det möjligt att nå lådorna vid användning av brickhållaren även när brickhållaren är roterad in över sängen. Genom att fälla ned brickhållaren blir produkten mindre, och tar upp mindre plats i rummet. När brickhållaren fälls ned trycker en fjäder den uppåt, vilket gör det nödvändigt att vrida brickhållaren inåt så den hålls på plats av en hurtsdel. Detta är för att det inte ska gå att snubbla över stödbenet när brickhållaren fällts ned. Förvaringsutrymmena på den anslutna hurtsdelen är optimerade efter patientens behov med möjlighet att förvara tillhörighet av både mindre och större storlek, och det finns handtag anpassade för att enkelt greppa produkten och det är möjligt för en patient att utföra samtliga inställningar även från sängen.


Skriv ut Skriv ut