Vattenreningsprodukt

Vattenreningsprodukt för personer på resande fot
Produktutveckling på uppdrag av företaget Solvatten AB

Sammanfattning

Uppdragsgivaren för detta projekt, Solvatten AB, har utvecklat och tagit patent på en vattenreningsprodukt som enbart använder sig av UV- och värmestrålning från solen för att eliminera mikroorganismer i kontaminerat vatten. Produkten riktar sig framförallt till familjehushåll i tredjevärlden där vattenburna sjukdomar är ett enormt problem eftersom pålitliga vattenkällor ofta är mycket sällsynta vilket leder till att cirka 2,2 miljoner människor dör varje år till följd av förtäring av vatten kontaminerat med skadliga mikroorganismer.

Syftet med detta projekt var att bredda uppdragsgivarens produktsortiment genom att utveckla en mindre och mer portabel version av den befintliga vattenreningsprodukten, avsedd för människor från västvärlden på resande fot ute i naturen eller på andra platser där rent dricksvatten är svårt att tillgå.

I utvecklingsarbetet av den nya produkten togs ansenlig hänsyn till miljöaspekter och tillverkningsanpassning för att förstärka de positiva hållbarhetsaspekter som den befintliga produkten redan innehar. Dessutom har användaranpassning och funktionalitet värderats mycket högt för att underlätta arbetet med att skapa en produkt som attraherar den tilltänkta målgruppen.

Signifikant för detta projekt var att framväxten av kravspecifikationen gjordes till en kontinuerlig process som löpte parallellt genom hela projektet. Detta resulterade i att flera versioner av kravspecifikationen genererades varav nya och mer detaljerade krav och kategorier kunde fastställas för varje ny version av kravspecifikationen som skapades allteftersom projektet fortskred. Målgruppsanalyser i form av en enkätundersökning samt flera fokusgruppstudier som totalt gjordes tre
gånger under projektets olika faser medförde att det koncept som valdes för vidareutveckling och tillverkningsanpassning fick en tydlig och nära prägel till användarnas behov. De viktigaste problemområdena i ett design- och konstruktionsperspektiv som framkom från användarstudierna bedömdes främst vara relaterade till produktens volym, påfyllning, avtappning och kylning av vatten samt transport. En av utmaningarna låg dessutom i att kombinera den nya kravbilden från användarna med önskemålet från uppdragsgivaren att använda komponenter från den befintliga produkten för att kunna reducera kostnader.

Slutkonceptet tog formen av en behållare på 0,5 liter som kan bindas fast på packningen eller kroppen med en rem. Produkten medger både påfyllning av vatten från en kran och påfyllning av vatten från grunda vattendrag. Ett tygfodral, tillverkat i ett vattenabsorberande material, används som skydd och kylning av produkten. Målet är att produkten ska kunna tillverkas helt i formsprutad PMMA, då detta ger miljövinster vid resthantering då en behållare tillverkad i ett material möjliggör materialåtervinning och formsprutning är en relativt snabb och kostnadseffektiv tillverkningsmetod vid seriestorlekar vid över en miljon enheter. Då hela behållaren tillverkas av ett material kan den dessutom sammanfogas genom ultraljudssvetsning istället för limning, vilket kan ge stora tidsvinster i produktionen. Initialt, innan tester för att försäkra att en behållare tillverkad helt av PMMA kan uppfylla kraven på slagtålighet genomförts, kommer dock produkten att tillverkas i formpressad ABS som sammanfogas med den transparenta PMMA-skivan genom limning, då tillverkning i ABS är en beprövad metod som används vid tillverkningen av uppdragsgivarens befintliga produkt. Formpressning väljs som en första
tillverkningsmetod då utrustningen som krävs är mindre kostsam än utrustningen som krävs för formsprutning vilket gör att formpressning lämpar sig bättre för mindre seriestorlekar.


Skriv ut Skriv ut